Sve naše

Publikacije

01.

Kompostiranje - tamo gdje otpad prestaje biti smeće

Priručnik “Kompostiranje – tamo gdje otpad prestaje biti smeće” izrađen je u sklopu projektnih aktivnosti u okviru dvogodišnjeg projekta “Praktično – Aktivno – Zajedno – Interdisciplinarno! – Program društveno-korisnog učenja za okoliš i održivi razvoj” koji se provodio od 19. ožujka 2018. godine do travnja 2020. godine pod vodstvom udruge Sunce Split.

02.

Gospodarenje otpadom za početnike

uskoro …

Dizajn bez naslova
03.

Digitalizacija i pametno gospodarenje otpadom

uskoro …

Dizajn bez naslova (1)
04.

Pregled tehnika recikliranja otpada

uskoro …

Dizajn bez naslova (2)
gospodarenje otpadom

Leksikon

Leksikon je namijenjen svima koji žele ući dublje u područje nazivlja i pojmova koji se koriste u sektoru gospodarenja otpadom. Ovaj leksikon daje abecedni pregled pojmova koji se stalno nadopunjuju i unapređuju.

a

Svi (bio)kemijski procesi za koje je nužna prisutnost kisika. Primjer takvog je kompostiranje.

Jedna od frakcija otpada. Sredstvo u koje se stavlja proizvod radi čuvanja tijekom transporta, skladištenja, prodaje, rukovanja i uporabe. Funkcije su joj: zaštitna (štiti robu od oštećenja, zagađenja, prljanja i drugih vanjskih utjecaja; štiti korisnike od opasnih tvari), skladišno-transportna (omogućava što bolje iskorištenje skladišnoga i transportnoga prostora), prodajna (privlači kupce izgledom), uporabna (omogućuje lako otvaranje i zatvaranje, doziranje), informacijska (daje korisnicima informacije o proizvodu), ekološka (nakon uporabe omogućuje održivo zbrinjavanje) i dr.

b

Prešanje sortiranog komunalnog otpada u bale; pomoću žice prešani otpad se veže u bale čineći kompaktnu cjelinu.

Biološki razgradiv otpad iz vrtova i parkova, hrana i kuhinjski otpad iz kućanstava, restorana, ugostiteljskih i maloprodajnih objekata i slični otpad iz proizvodnje prehrambenih proizvoda. Vrijedna je sirovina za proizvodnju kvalitetnog komposta.

...

Sve naše

Infografike

Pretplati se na naš

UniCompoST Newsletter!

Budite u toku sa svim novostima iz UniCompoST svijeta .