Završen projekt UniCompoST Učionica – učenici osnovnih i srednjih škola u Splitu stjecali znanja i vještine nužne za zelenu transformaciju zajednice!

Udruga Alumni Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu kroz 2022. godinu provela je projekt “UniCompoST Učionica” u čijem fokusu je bio razvoj znanja i vještina u području gospodarenja otpadom, kružne ekonomije i održivog razvoja kod mladih osoba u sustavu osnovnog i srednjeg obrazovanja, nužnih za zelenu transformaciju zajednice.

Motivacija za pokretanje projekta bila je činjenica da današnja populacija, na svim razinama, pokazuje izrazito nisku razinu ekološke osviještenost uzrokovanu nedostatkom odgovarajućeg sustava edukacija i informiranja. To direktno utječe na malu stopu odvajanja i recikliranja svih frakcija otpada, više od 80 % otpada završava na odlagalištima, te imamo sve učestalije negativne efekte prema okolišu u kojem živimo.

Ciljevi projekta bili su educirati osobe o cjelovitom gospodarenju otpadom i tehnikama recikliranja otpada, povećati svijest o nužnosti ispravnog postupanja s otpadom, potaknuti korisnike na implementaciju koncepta kružnog gospodarstva u svakodnevni život i aktivnosti te potaknuti uvođenje praktičnih aspekata okolišno usmjerenog obrazovanja u obrazovnim ustanovama.

Projekt je obuhvatio 10 obrazovnih ustanova na području grada Splita s 14 razrednih odjeljenja i ukupno 316 učenika. Kroz projekt je kreiran program mješovitog učenja koji se sastoji od video edukacija kao teorijske pripreme te seta od 4 praktične, interaktivne radionice u obrazovnim ustanovama. Osim video zapisa, kreirane su edukativne infografike i leksikon gospodarenja otpadom, te specifično za djelatnike obrazovnih ustanova,  metodologije rada sa učenicima u navedenom području, zbirka praktičnih zadataka, vježbi i eksperimenata za učenike i nastavnike te priručnik za cjeloviti uvid u obrađeno područje. Također, kreirana je i web platforma UniCompoST Učionica na kojoj možete pronaći i preuzeti sve dostupne resurse, a kojoj možete pristupiti preko adrese https://class.unicompost.com.hr/

Povratne informacije nam itekako ukazuju da je kreirani i provedeni program polučio uspjeh, pa tako učenici navode da je program bio zanimljiv, koristan, poučan i primjenjiv u svakodnevnom životu te da treba što više učenika poticati na uključivanje u ovakve aktivnosti, dok djelatnici obrazovnih ustanova navode da je ovakav program izvrstan jer se koncepti nastave prirode, biologije i kemije usvajaju najbolje promatranjem i istraživanjem i praktično znanje je najbolji put za shvaćanje posljedica ljudskog djelovanja na prirodnu ravnotežu i bioraznolikost te da s ovakvim projektima treba nastaviti ulazit u obrazovne ustanove.

Projekt je trajao od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. godine, a financiran je sredstvima iz programa Europske snage solidarnosti Europske unije.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)