Osvrt na održane radionice u OŠ Skalice Split

Osnovna škola Skalice jedna je od obrazovnih ustanova iz Splita koja se prijavila za sudjelovanje u projektu “UniCompoST Učionica” te su nas ugostili 23. i 25. ožujka tijekom popodnevnih sati.

U radionicama je sudjelovao 21 učenik i učenica iz 7. razreda, u sklopu predmetne nastave kemije profesorice Anite Davorke Kružičević.

Prvi dan, u učionici, održali smo radionice “Gospodari otpadom kao profesionalac” i “Otpadom do nove sirovine”, a učenici su se na zabavan i praktičan način upoznali sa sustavom gospodarenja otpadom i iz perspektive korisnika i iz perspektive djelatnika komunalnog poduzeća te su naučili u kućnoj radinosti recikliranjem otpadni papir vratiti u život.

Drugi dan smo se preselili u školski botanički vrt gdje smo održali radionice “Kompostiranje i organska gnojiva u tren oka” i “Zaokruži svakodnevnicu: od biootpada do svježeg bilja”. Učenici su naučili male tajne kompostiranja, izradili su vlastita tekuća organska gnojiva, a na kraju su naučili proces analize tla i sjetve te su u svojim posudicama posijali razne lisnate povrtlarske kulture.

Kroz ovaj set radionica učenici su povezali svoja dosadašnja teoretska znanja stečena kroz nastavu i praktičan rad na radionicama čime su stekli razumijevanje o važnosti kružne ekonomije i održivog razvoja.

Reakcije samih učenika su neopisive:

Bilo mi je zanimljivo, naučili ste me nešto novo, što prije nisam znala. Predavači su bili super, hvala Vam na lijepom druženju” – rekla nam je Josipa, dok je Nino dodao – “Svidjelo mi se to što smo imali dobru komunikaciju sa predavačima i njihov cilj, a to je da poboljšaju svijest ljudi o stanju okoliša

Sama profesorica iskazala je želju za ponovnom prilikom za organizaciju ovih radionica te dodala da se nada da će ova aktivnosti postati standardni dio školskog kurikula.

Dio atmosfere sa radionica požete pogledati u galeriji:

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)