Webinar “Obrazovanje za okoliš u praksi”

U sklopu projekata “UniCompoST Učionica” i “Kvart po kvart” financiranih sredstvima iz programa Europskih snaga solidarnosti, 29. lipnja 2022. s početkom u 17:00h održat će se webinar na temu “Obrazovanje za okoliš u praksi”.

Predavanje će održati Margita Radman, voditeljica Odjela za edukaciju i informiranje Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce Split. Cilj predavanja je dobit uvid u stanje u okolišno usmjerenom obrazovanju u Republici Hrvatskoj i praksama koje se provode u obrazovnom sektoru kako bi se poboljšale kompetencije svih učenika u području održivosti.

U području obrazovanja i osposobljavanja u cijeloj Europi sve je više inicijativa i mjera povezanih s klimatskim promjenama, bioraznolikosti i održivosti. Međutim, unatoč napretku i sve većem javnom interesu, učenje za okolišnu održivost još nije sustavno uključeno u obrazovnu politiku i praksu u EU-u.

Nakon predavanja usljedit će predstavljanja projekata “UniCompoST Učionica” i “Kvart po kvart”, aktivnosti koje se provode kroz projekte, do sada ostvareni rezultati te aktivnosti koje sljede do kraja ove godine.

Webinar se održava preko Zoom platforme, a prijave su otvorene do 27. lipnja. Prijaviti se možete preko poveznice https://forms.gle/wQaSXrsR1L64nEDXA

UniCompoST Učionica je projekt kojeg provode Udruga bivših studenata i prijatelja Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu i UniCompoST, obrt specijaliziran za razvoj proizvoda u domeni gospodarenja otpadom i kružne ekonomije. Projekt se provodi na području grada Splita, ciljane skupine su osnovne i srednje škole te učenici koji pohađaju navedene. Cilj projekta je razviti i implementirati mješoviti program obrazovanja u području gospodarenja otpadom i kružne ekonomije, a koji obuhvaća online edukacije kao teorijsku podlogu i praktične radionice u školama kroz koje učenici stječu konkretna znanja i vještine. Provedbom projekta želimo unaprijediti obrazovanje za okoliš i održivi razvoj u obrazovnim ustanovama uvođenjem praktičnih aspekata podučavanja, a same učenike educirati i potaknuti da budu aktivni dionici sustava gospdarenja otpadom. Projektom će se obuhvatiti oko 300 učenika osnovnih i srednjih škola na području grada Splita.

Kvart po kvart je ekološko-edukativni projekt kojeg provodi 6 volontera okupljenih oko udruge Ocean Znanja u RH. Projekt se provodi na području grada Zagreba,  a ciljani korisnici su osnove škole i učenici od 2. – 8. razreda te stanovnici kvartova grada Zagreba. Ciljevi projekta su edukacija o pravilnom zbrinjavanju otpada i brizi za okoliš kroz radionice u školama i poticanje na aktivizam i povezivanje lokalnih zajednica putem akcija čišćenja. Kroz projekt se provode edukativne radionice  zagrebačkim osnovnoškolcima na temu pravilnog zbrinjavanja otpada, recikliranja i brige o okolišu te se s njima nakon toga provode i  volonterske akcije čišćenja okoliša u kvartu škole. Projekt je započeo 1. siječnja 2022. godine i traje godinu dana te se u tom periodu u projekt planira uključiti oko 300 učenika 8 osnovnih škola iz 8 različitih zagrebačkih kvartova.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)