Digitalne tehnologije za učinkovitije gospodarenje otpadom u Europi

Digitalizacija transformira 21. stoljeće pri čemu utječe na svako područje našeg svakodnevnog života, uključujući i sektor tehnologije u zaštiti okoliša. Digitalne tehnologije omogućit će učinkovitije režime gospodarenja otpadom. Također, omogućit će europskom gospodarstvu da oporabi i reciklira više vrijednih materijala prisutnih u trenutnim tokovima otpada što će dovesti do smanjenja količina rudarenih ili uvezenih sirovina. To za posljedicu ima i smanjenje povezanih utjecaja na okoliš i klimu.


Primjena digitalnih tehnologija u cijelom društvu uglavnom je rezultat kontinuiranog napretka u minijaturizaciji računalne opreme, povećanju procesorske snage i pada troškova proizvodnje. Tako i gospodarenje otpadom nije iznimka u primjeni digitalnih tehnologija.
Primjeri specifičnih tehnologija koje se trenutno koriste i za koje se očekuje da će u budućnosti imati veliki utjecaj na učinkovitost industrije otpada uključuju robotiku, internet stvari, računarstvo u oblaku, umjetnu inteligenciju i analitiku podataka.

Primjer upotrebe robota je proces sortiranja otpada iz otpadnih tokova. Roboti su u mogućnosti identificirati i sortirati reciklabilne materijale pomoću tehnologije vizualnog prepoznavanja ili infracrvenog skeniranja pri čemu se postiže preciznost sortiranja od preko 90 %.

Primjer gdje umjetna inteligencija pronalazi primjenu u gospodarenju otpadom je razvoj autonomnih, samovozećih kamiona za odvoz otpada i čišćenje ulica.

Primjer primjene internet stvari (IoT) je razvoj pametnih kanti i kontejnera za otpad koji su opremljeni senzorima za identifikaciju otpada, mjerenje težine otpada u spremniku, mjerenje popunjenosti volumena spremnika koji su softverom povezani sa centralom komunalnog poduzeća i na taj način optimiziraju logistiku gospodarenja otpadom.

Računarstvo u oblaku služi za pohranu i procesuiranje podataka prikupljenih putem senzora, optimizaciju radnih tijekova, upravljanje nabavom i naplatom komunalnog poduzeća, optimizaciju i planiranje ruta vozila, …

Analitika podataka u gospodarenju otpadom najviše služi za procesuiranje i obradu podataka koji imaju ključnu ulogu u industriji otpada s ciljem identificiranja uzoraka, ekstrakcije informacija, otkrivanja trendova ili pak kalibracije modela ponašanja i djelovanja.

Povećana uporaba digitalnih tehnologija presudna je za preusmjeravanje europskog gospodarenja otpadom prema održivijem gospodarenju materijalima. Takve tehnologije poboljšavaju recikliranje, olakšavajući upotrebu reciklata proizvođačima, omogućujući potrošačima bolje odluke o kupnji i sortiranju te poboljšavajući mogućnosti nabave otpada za reciklažu. Napredna digitalizacija u gospodarenju otpadom i tretmanu trenutno je uglavnom u fazi inovacija. Pojavljuju se novi poslovni modeli, kao što su platforme za e-trgovanje otpadom te softveri i poslovna analitika za specifične frakcije otpada.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)